Onze koeien en ons vlees Onze koeien en ons vlees
In deze nieuwsbrief willen we iets vertellen over het vlees dat wij verkopen en alle regelgeving daaromheen. We merken dat er veel onkunde is wat betreft de veehouderij. En er zijn partijen die er alles aan doen om ons in een verkeerd daglicht te stellen. Daarom willen we graag het echte verhaal vertellen. We ontvangen regelmatig de volgende vragen:
 
  1. Zitten er hormonen in jullie vlees?
  2. Zit er antibiotica in het vlees (of in de melk)?
  3. Waar komt het vlees vandaan?
  4. Wat krijgen de dieren te eten?
  5. Zijn de koeien gevaccineerd?
Graag willen we de vragen beantwoorden:
  1. in vlees zullen in Nederland nooit toegevoegde hormonen zitten. Het gebruik hiervan is sinds 1988 verboden. Daarentegen is vlees dat uit buitenland (buiten de EU) geïmporteerd wordt niet 100% vrij van hormonen.
  2. het antibiotica gebruik in Nederland is aan strenge regels onderworpen. Alleen de veearts mag dit voorschrijven. De veearts beoordeelt en inspecteert elk melkveebedrijf. Al de gebruikte antibiotica moet door de veehouder worden geregistreerd in een medicijnenadministratie. Ook daar wordt op gecontroleerd: de datum van toediening, welk dier het gegeven is, welk medicijn en de wachttijd op dat medicijn. Na het toedienen van een antibiotica zit er namelijk een wachttijd op melk en vlees. Tijdens deze wachttijd mag de melk niet geleverd worden aan de fabriek, en de koe niet geslacht worden voor het vlees. Al het melk en vlees worden door de fabriek en de slachterij gecontroleerd op antibiotica, altijd! Mocht dat er toch inzitten en is de veehouder in gebreke gebleven, dan staan hier hele hoge boetes op. En dan praten we niet over een paar tientjes, nee, dat kost duizenden euro's. Op het moment dat de wachttijd voorbij is en we de melk weer kunnen leveren, doen wij zelf ook een test om te kijken of de melk weer vrij is van antibiotica. Pas als deze test goed is, wordt de melk weer geleverd. Er zijn regels voor de hoeveelheid antibiotica die acceptabel is binnen een bedrijf. Als een veehouder teveel antibiotica gebruikt, moet hij samen met de veearts een plan van aanpak maken om het antibiotica gebruik te verminderen. Ons gebruik van antibiotica is laag. Maar we laten een koe niet lijden als hij een ontsteking heeft. We geven de antibiotica dus alleen aan onze koeien als het echt nodig is. De veehouderij probeert al jaren het antibiotica gebruik te verminderen. Gaf men eerst uit voorzorg antibiotica, nu is dat alleen als het echt nodig is. Het antibiotica gebruik in de veehouderij is in Nederland daardoor sinds 2009 met 70% verminderd.
  3. Het rundvlees dat we verkopen is van onze eigen koeien of van koeien uit de buurt. Wij laten namelijk slachten bij een kleine slachterij in Friesland. Als we zelf geen (geschikte) koe hebben, dan komt de koe uit Friesland of kort daarbij. We verkopen altijd Nederlands vlees.
  4. Onze koeien lopen in de zomermaanden buiten en eten dan dus gras. Daarnaast krijgen ze brok, waarin eiwit en mineralen zitten. In de wintermaanden krijgen ze ingekuild gras en mais. Ook worden er altijd mineralen en vitamines bijgegeven. Ze krijgen uitgebalanceerde voeding.
  5. Wij vaccineren niet uit voorzorg, alleen als het nodig is en we de dieren helpen. Dan is het geen koppelvaccinatie (dus alle koeien), maar een vaccinatie voor een individueel dier. Mocht daar een wachttijd op zitten, dan geldt hetzelfde als bij het gebruik van antibiotica. We hebben alle certificaten dat we ziektevrij zijn (zonder daarvoor te vaccineren). Zo hebben we bijvoorbeeld de A-status op para-tbc. Elk jaar of halfjaar worden de koeien op deze ziektes gecontroleerd.
    04-03-2024 23:18
 
 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies